Sjökortet v18 – 29/4 – 3/5

Sjökortet1

Allmän information 

Måndagsmötet 08:10-08:45

Agenda

 • ”Mobiltelefon på lektionstid”
 • Intresseanmälan A-lagsledare
 • projektet om språkutvecklande arbetssätt
 • Övriga frågor

A-lagsledare – intresseanmälan

Nu har beskrivningen av A-lagsledarrollen MBLats och godkänts. Därför vill vi att alla ni som är intresserade av att vara A-lagsledare i höst mailar en intresseanmälan till Erik senast torsdag den 9/4. Läs om uppdraget här: https://heddawisingskolan.files.wordpress.com/2019/04/a-lagsledarroll-efter-mbl-190415.pdf 

I korthet gäller följande ramar för uppdraget vad gäller tid och omfattning:

 • Man får antingen 4,5% av sin tjänst (alltså 4,5% mindre undervisning) om man är A-lagsledare. Eller så kan det på sikt bli det ett lönetillägg på 1500 kr/mån för den period man är A-lagsledare. Det senare är inte klart ännu.
 • Utöver detta kommer ett möte i veckan mellan alla a-lagsledare att läggas ut på 40-45 min. Den tiden tas inte från planeringstiden.

Återkoppling av elevernas utvärdering av Gleerups läromedel

Inom kort kommer Erik att maila ut ett förslag där han går ut till alla klasser alt samlar klasserna 2 och 2 i gradängsalen för att återkoppla resultaten av utvärderingen av Gleerups läromedel.

Inför elevens val

Följande ämnen fanns att välja på i våras (vt2018). Ridning är borttaget eftersom priserna har stigit avsevärt.

Vilka elevens val-ämnen ska vi har kvar till i vår? Vi måste ha minst ett par tre ämnen till för att det inte ska bli för stora grupper i de ämnen som finns nedan (om det är de ämnen som ni vill erbjuda). Sv, Ma och Eng (gärna fler teoretiska ämnen) ska erbjudas – kanske kan vi hjälpa upp någon till godkända betyg.

På onsdagskonf. 15/5 så ska ämnena spikas så att eleverna i god tid kan göra sina val. Mer info om intrsseanmälan från er lärare vilka ämnen man kan tänka sig kommer inom kort.

 • Svenska / SvA – jobba restuppgifter för att slippa lovskola. (prioriteras för åk 9 – men om plats finns även för åk 7 och 8) Här kan du få göra klart restuppgifter i sv/sva, träna att läsa mellan och bortanför raderna, testa att skriva en texttyp du inte gjort tidigare. Blir vi många kan vi träna argumentering i en debatt.
 • Matematik/No – jobba restuppgifter för att slippa lovskola. (prioriteras för åk 9 – men om plats finns även för åk 7 och 8).
 • Engelska – jobba restuppgifter för att slippa lovskola. (prioriteras för åk 9 – men om plats finns även för åk 7 och 8) – Här kan du träna din engelska genom att få träna på att läsa mellan och bortom raderna, producera olika texttyper,  träna muntligt framförande och träna på olika redovisningsformer.
 • Bild / Slöjd – Fågel Fenix är ett samarbete mellan bild och slöjd där du får möjlighet att utforska kreativa uttryck när du skapar fåglar i olika material och tekniker. Arbetet ska utmynna i en utställning/utsmyckning. Du väljer grupp utifrån den teknik du vill jobba med.
 • Filmskapande och redigering – Detta är för Dig som drömmer om en karriär inom filmbranschen eller för dig som bara vill lära dig att göra snygga presentationer med videoformatet. Vi kommer att lära Er hur man skapar dramatik, hur man klipper och redigerar, lägger in ljudeffekter och musik och använder greenscreen osv. Om du väljer att göra naturfilm eller kortfilmer eller bara jobbar med att skapa häftiga klipp på dina släktingar och vänner väljer du helt själv. Utrustning står vi för så detta fungerar för vem som helst. Är detta ditt första steg mot att bli en ny youtube-stjärna!?
 • Legorobotpbygge och programmering – Bygg och lär dig programmera legorobotar – ger dig ett klart försprång i programmeringen på matten såväl som på NO:n.
 • Matlagning / Hkk – mat, hälsa och rörelse – Du kommer att ingå i en mindre grupp där ni ska planera olika måltider. Ni kommer att få närings- och prisberäkna måltiderna, gå till affären och köpa ingredienser och sen laga den nyttig och goda maten. Dessutom kommer vi att  ägna oss åt en motionsaktivitet varje dag.
 • Matlagning från olika kulturer – Vill du lära dig matlagning från andra kulturer? Är du nyfiken på andra smaker? Vässa dina ”middagsskills” med detta elevensvalalternativ.
 • Musik – musikavslutning i kyrkan- Huvudsyftet när du väljer musik är att träna inför och delta i skolavslutningen i kyrkan. Vi kommer att sjunga i kör 2 pass om dagen. Resten av tiden ägnas åt gruppspel med akustiska instrument och sång.
 • Fotboll – I kursen Fotboll kommer du att få fördjupa dig i sporten. Du kommer att få möjlighet till att lära dig mer om spelets skeenden, ledarskap och taktik.  Givetvis kommer du också att få träna och spela fotboll och som avslutning på veckan delta i en fotbollsmatch.
 • Golf – Ta chansen och spela golf eller helt enkelt få pröva på golf tillsammans med Olle, Bengan och Patrick under elevensval. Vi kommer hålla till på Vägnö golfklubb utanför Härnösand, ni behöver inte äga någon utrustning utan det räcker att ni kommer till klubben med oömma kläder och glada i hågen.Vi kommer spela på banan, träna på att slå, chippa, pitcha och putta på klubbens fina övningsområden.
 • Friluftsliv – hund, djur och natur – Här kommer vi att vara ute i naturen eller på brukshundklubben. Promenera, träna hund mm. Även du som inte har hund kan delta. Njuta av och lära dig om naturen. Oöm klädsel är bra!
 • Friluftsliv – fiske – Kursen är till för dig som tycker om att vistas i naturen, fiska i olika miljöer och gillar att fånga olika typer av fiskar. Syftet är att fördjupa kunskaperna inom friluftsliv och därigenom lära och testa på olika typer av fiskeaktiviteter, så som haspel, mete, flugfiske m.m. Kursen är uppdelad i teoretisk och praktisk kunskap runt fiske och friluftsliv, där vi kommer att lära oss om viktiga basområden inom fiske och även inom friluftsliv och utevistelse. Vi kommer testa på att fiska, starta upp eld, laga mat över öppen eld och då vi fångar fisk kommer vi att tillaga den över öppen eld. Fisket kommer ske i närliggande sjöar i Härnösands kommun.

Mobiltelefoner på lektioner – ska nu rapporteras i Schoolity

Mobiler i skolan

Syfte med denna förändring: Att vårdnadshavare per automatik ska få direkt information / återkoppling att deras barn barn inte respekterar skolans regler kring mobiltelefoner.

Från och med måndag 29/4 – direkt efter påsklovet – börjar vi rapportera när eleverna inte lämnar in sin mobil. Ni markerar i närvarorapporteringen i Schoolity ”Mobiltelefon på lektionstid” så fort en elev inte lämnar ifrån sig mobilen när de kommer in i klassrummet alt. om eleven ”tar tillbaka” inlämnad telefon under lektionstid. Det kommer att innebära en sms-anmälan via frånvarosystemet till vårdnadshavare i form av sms med info om att eleven inte följer regeln om mobilfritt klassrum. En sådan anmälan kommer att innebära ogiltig frånvaro 5 min (i dagsläget tillåter systemet endast 5 min intervaller, vi undersöker om det kan förändras) och ska tolkas som den tid det tar för lärare/resurser att följa upp, diskutera med eleven och samla in telefonen.

Det innebär att inga elever ska ha mobilerna kvar i fickan, i jackan etc. – Alla mobiler ska lämnas in alt. lämnas i skåpet.

När en elev fått 3 stycken eller fler sådana markeringar till respektive månadsvisa frånvarouppföljning så ska vårdnadshavare kontaktas personligen om detta av mentor för att påtala att eleven inte sköter detta samt diskutera fram en gemensam plan för hur det ska lösas.

Om man som elev upplever det otryggt att lämna mobilen till läraren så får man lämna mobilen i skåpet innan lektionen startar.

Vi testar detta fram till sommaren och utvärderar på junidagarna.

tid

Uppföljning av närvaro

I resp. mentorsgrupp/klass ska närvaro/frånvaron följas upp under veckan och info ut till vårdnadshavare.

Planering av NP i So

Under v.19 är det nationella prov i So under tisdag och torsdag morgon / f.m. Se planeringen i bifogad fil till mailet om detta Sjökort.


A-lagstid

 • A-laget planerar själva

Att göra på mentorstid

 • Mentorerna planerar själva. Påminneleverna om att det endast är en enkät kvar detta läsår och det är brukarundersökningen. Mer info kommer om detta. Återkoppling av Gleerupsutvärderingen kommer inom kort.

Veckans tips 

Bra film från Pedagog Stockholm om ”Lågaffektivt bemötende”


Detta händer under veckan (v.18)

 • Mån – 13:00-16:00 – Överlämning spec. från Brännan och Geresta Ansvar EHT
 • Tis – 11:00-12:00 – Gymnasieinformation idrottsinriktningar i Ljushallen Ansvar Malin L
 • Tis – 14:20-15:20 – Elever som läser BAS i åk 6 besöker Hedda för att lära känna skolans lokaler Ansvar Skolledningen
 • Ons – 1:a maj – Lovdag
 • Tors – 12:30-16:30 – Överlämning för elever till 7-9B Ansvar Skolledning / EHT

Planering framåt

 • Se Hedda Wisingskolans gemensamma kalender

Viktigt att komma ihåg

Vi måste alltid fråga oss vad har jag gjort för att nå eleven där den är!

Anpassningar

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s