Sjökortet v44 1/11-5/11

Sjökortet1

Allmän information 

Agenda måndagsmöte via Teams

 • Planering inför veckan
 • Lovskola
 • SKUA
 • Frånvaro
 • Övriga frågor.

Hedda Wisingskolans värdegrund, vision och mål

Nu är uppdatering på gång.

Här hittar du i fortsättningen alltid vår gemensamma värdegrund, vision och mål, indikatorer, aktiviteter/åtgärder samt strategier. När vi pratar om våra mål i skolan handlar det om våra gemensamma mål – vårt och nämndens mål:  En god miljö för utveckling och lärande 

Aktuellt för veckan: Indikatorerna är under revidering efter er input från juni/aug-dagarna.


Schema v.44

Vi tänker oss följande planering under v44 – inga avgörande förändringar från förra Sjökortet – se här (läs detaljer i den gemensamma kalendern):

Planering v44 2

 Att göra på den egna planeringstiden är bland annat att fylla i prognoserna klart samt förbereda inför utv.samtal v 45 och 46.

Infor till elever och vårdnadshavare inför höstlovet 

Se i Schoolity – info som jag skickat ut till elever och vårdnadshavare inför höstlovet. Bland annat tas följande tydliggörande om klädsel i skolan upp där:

Klädkod1

Diskussion om klädkod på skolan

De senaste två veckorna har vi haft en pågående diskussion i flera klasser om klädsel i skolan. På grund av ett missförstånd mellan ett par medarbetare har det framställts som att skolledningens och skolans hållning skulle vara att det skulle finnas en outtalad klädkod på skolan som skulle handla om vad som är passande och inte. Det har väckt en mängd viktiga men ibland också känsliga frågor i flera klasser, så även i kollegiet. Jag som rektor har därför gått ut i de klasser där det framkommit att frågorna bubblat för att förklara skolans hållning och svara på frågor. Vi beklagar missförståndet – men Hedda Wisingskolans hållning är och kommer att vara följande:

Man ska som kille eller tjej alltid känna sig trygg i att det är OK att komma till skolan klädd precis som man vill – som man känner sig bekväm och/eller tycker är fint – så länge man inte kränker någon, så länge det inte är olagligt. Vi tror att eleverna på högstadiet vet var den gränsen går. Vi har ingen moralpolis i Sverige – och skolan ska heller inte vara det.

Bilden ovan ritades av en klass för några år sedan för att illustrera hur vår värdegrund förhåller sig till frågan om klädsel och personligt mod. Jag tycker den illustrerar skolans hållning mycket bra!

I och med att diskussionen har väckt en del känslor förstår vi att vi måste bli bättre på att lyfta frågan i förebyggande syfte. Vi måste även bli bättre på hur vi bemöter dessa frågor – hur vi uttrycker oss och i vilket sammanhang vi gör det. Det gäller både elever och medarbetare. Vi har även förstått att förståelsen för och medvetenheten om att klädsel har betydelse på olika sätt, måste diskuteras mer och att det aldrig är OK att kommentera, göra sexuella anspelningar eller tafsa på någon bara för att man är klädd på ett speciellt sätt.

Lovskola 

Lovskola2

Så här ser planeringen för lovskolan ut just nu. Kan bli behov av förändringar – det får ni prata ihop er om själva eller ta det med Erik eller Johan. Det är 21 elever anmälda, men på grund av en miss från mig (Erik) i anmälningen är det inte helt klart vilka dagar alla ska vara på skolan. Det får komma av sig självt som det är nu.

Lärares roll i matkö och matsal

Vi har ett mycket förmånligt pris när vi äter i matsalen – pedagogisk lunch. Det innebär att vi sitter utspritt i matsalen och max tre vuxna vid samma bord. Vi måste även agera om elever inte sköter sig – lämnar tallrikar, springer ut ur matsalen med mackor, etc.

Det innebär att vi även har en roll i matkön – självfallet – om man har bråttom och inte hinner stå i lååång kö så kan man gå före, men har man normal lunchtid så får man stå i kön som alla andra.

Lärarassistenternas roll vid SKUA v44.

Skulafokuset v44 ligger mot de nya ämnesplanerna – alltså ganska strikt kopplat till ämnesundervisningen. Det kan därför vara svårt för er som är lärarassistenter att veta hur ni ska delta, utan att känna er stressade över att ni har andra kompetensförutsättningar och ett annat uppdrag än ämneslärare.

Jag tänker mig därför att det är viktigt för er att veta att ni inte förväntas följa diskussionerna på samma nivå och på samma sätt som ämneslärarna. Ni kan heller kanske inte delta i alla resonemang utan får agera mer av observatörer i de frågorna.

Köpstopp från v44

Från och med v44 är det köpstopp fram till jul. Ni som flaggar för eventuella behov innan dess har möjlighet att handla om det ligger i linje med budget.

 


Erasmus och eTwinning

Aktuellt just nu

Envising

 • Vi är värdar för Envising 13-17/12.

Breaking Barriers

 • Inväntan på nya datum för virtuellt event.

Kurser/event

 • Inget aktuellt just nu

Ämneslag

 • Ämneslagstid under v44 innebär inläsning av de nya ämnesplanerna inför ht22.

A-lagstid / A-lagsarbete

 • A-laget träffas under v44 främst för att planera Wisingdagar II

Att göra på mentorstid

Måndagstiden

 • Ingen mentorstid.

Veckans andra mentorstid

 • Ingen andra mentorstid.

Veckans tips 

jennis skolblogg

Fler perspektiv och tips kring ämnesövergripande samarbete: Jennis skolblogg


Detta händer under veckan (v.44)

 • Hela veckan
  • Se planering i gemensam kalender eller ovan!

Aktuella enkäter att göra

 • Medarbetarenkäten – tid avsatt på tisdag. Ni ska även göra en arbetsmiljöenkät – länk kommer senare.

Viktiga påminnelser

  • V45 Workshops för åk 7 efter teaterföreställning – se mer info här inkl lärarhandledning: se info i Sjökortet v40 här
  • V46 – Gymnasiemässa åk 9 – se gemensam kalender.
  • Erik kan inte maila till edu.adresserna om han inte mailar via Schoolity (och tyvärr kan inte all mail gå via Schoolity, ex för att då kan inte kalendern användas) – IT-enheten har inget svar på varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s