Sjökortet v43 – 22/10-26/10

Sjökortet1

Allmän information 

Måndagsmötet 08:10-08:45

Agenda

Närvarokontroll

Alla mentorer ska den här veckan göra en närvarokoll och meddela vårdnadshavarna om det senaste månaden har varit mer än 5% ogiltig frånvaro. Vårdnadshavare kommer sedan vid månadsskiftet få en automatrapport hemskickad. Se här hur man genererar en närvarorapport:

Anteckningar från skolråd 181017

Vi hade skolråd i onsdags kväll. Anteckningar från mötet har skickats ut till alla föräldrar via Schoolity. Det kan vara bra att även ni medarbetare läser igenom vad som sas. Ni får anteckningar som bilaga i mailet om detta Sjökort.

Anmälan till Lucia – och träningsstart

Lucia skall vara ett arrangemang endast för eleverna år 9. Eleverna får anmäla intresse via länk i Schoolity. Länken läggs ut nu och de kan anmäla intresse fram till måndag v.45. Länk för anmälan finns här: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=w-9zaNc360mUkFNgRBSBcM3Uhb5he1pPvMPykMr8SChUN1AyMkdSQktFVTdWMTdKS1ZPVzZYMUZTVy4u  samt på Schoolity till alla elever i åk 9.

Vi fortsätter med Luciafirande i Landgrenshallen – men försöker boka kyrkan för skolavslutning, den 20/12 (vi återkommer när vi vet att vi får vara i Domkyrkan). En torsdag. Lektioner som vanligt fram till lunch, därefter förhoppningsvis samling i kyrkan ca 13.00 för avslutning med sång o musik.

Första träffen för luciaträning är v 45, den 5/11. Kl 15.30.

Tekniklärare till Technichus mån v.44

På måndag e.m. kl 14:00 är alla lärare som undervisar i Teknik inbjudna till Technichus för att få deras utbud och möjligheter till samarbete presenterat för sig. Obligatoriskt för alla som undervisar teknik.

Utrymningsövning / Brandövning

Någon gång under veckan kommer en utrymningsövning / Brandövning att ske. Den senast uppdaterade brandrutinen ligger uppladdad på Heddawisingskolan.com / Rutiner och riktlinjer – Brand och utrymning. 

Rutiner för RAM-tider

Vi har ännu inte fått in alla ramtider. För er som är osäkra på hur de ska hanteras kan läsa rutinen här: https://heddawisingskolan.files.wordpress.com/2016/10/riktlinjer-fc3b6r-reglering-av-ramtider-och-avstc3a4mningsperioder.pdf 

Lagstanivån för Schoolity

Om ni vill gå checka av lägstanivån för schoolity så hittar ni den på HeddaWisingskolan.com/Rutiner och riktlinjer – Utveckling / IKT

Inom kort kommer en version med länkar till film för varje moment samt en version med checklista för självskattning av hur långt man kommit.


 A-lag, ämneslag och resurshandledning

 • Ämneslagstid denna vecka.
 • Handledning resurspersonal.

Att göra på mentorstid

 • Att diskutera med alla elever utifrån vår värdegrund (gärna utifrån ”Kunskapstörst” och ”Dynamiskt engagemang”)- datorkontraktet och reglerna kring detta. Främst följande:
  • Datorerna ska användas till skolarbete – Det betyder: inte spel, filmstreaming, slösurf, etc. i synnerhet inte på lektionstid.
  • Det är läraren som avgör när datorn ska användas.
  • Datorerna ska vara laddade och med på lektionen.
 • Åk 9 – påminna om att anmäla sig till Luciatåget – avsätt lite tid för att göra anmälan (senast då träningen börjar 5/11)

Veckans tips 

Anna Tebelius Bodin

Tips från Anna Tebelius Bodin, specialpedagog, Hjärna utbildning

🧠✨5 steg för att lära ut någonting:

 1. Fånga uppmärksamheten! 👀 Hjärnan hanterar 11 milj intryck i sekunden, men klarar bara av att uppmärksamma 50 intryck/sekund. Det stora flertalet intryck kan alltså aldrig komma ifråga för medvetna långtidsminnen.
 2. Förför hjärnan mentalt 🗣 med en story som gör ämnet relevant och skapar känslomässigt engagemang. Utan signalsubstansen dopamin kommer inte hjärnan vara mottaglig för påverkan.
 3. Ge tid och möjlighet för den som lär att tänka 🤔något om informationen som ges. Det är själva tankarna som är grunden för sorterade långtidsminnen.
 4. Be om respons ✍🏼 från den som lär så att den nya kunskapen måste uttryckas i någon form; i t ex tal, skrift eller kroppslig utövning. Ett uttryck måste förekommas av en tanke. Så det är en kvalitetssäkring att den som lär också har tänkt.
 5. Testa kunskapen ✅ genom övningar eller frågor som kräver, av den som lär, att ta fram de nyvunna kunskaperna ur minnet. Det har större betydelse för hjärnan och långtidsminnet att öva ”framplockning” än det har att repetera.

Vill du veta mer om hjärnan och hur vi undervisar för inlärning?

Läs boken: Vad varje pedagog bör veta – om hjärnan inlärning och motivation 📚


Detta händer under veckan (v.43)

 • Hela vecka 43 – eleverna får tillfälle att prata med ämneslärare om hur det går Ansvar resp. ämneslärare 
 • Mån – Heldag – Erik J och Johan V är på kurs i S-vall
 • Tis – 18:00-21:00 Kurs i Sundsvall för resurspersonal: Flickor med ADHD. Middag tillsammans i anslutning till föreläsningen. Ansvar Marie B
 • Ons – 15:40-17:00 Konf.tid – IKT. Tid för kompetensutveckling kring Schoolity / Gleerups Ansvar Skolledningen samt Superanvändare / Schoolitypiloter
 • Tors – Deadline för ifyllning av Mitterminsuppföljning / Prognos. Ansvar alla undervisande lärare
 • Fre – Deadline för kommunicerande av F-varningar för åk9 Ansvar alla undervisande lärare

 


Planering framåt

 • Se Hedda Wisingskolans gemensamma kalender

Viktigt att komma ihåg

Formativt arbete

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s