Sjökortet v8 22/2-26/2

Sjökortet1

Allmän information 

Agenda måndagsmöte – via Teams

 • Måndagsmöte digitalt via Teams – se gemensam kalender
 • Ev. coronainfo.
 • Info från EHT
 • Övriga frågor

Hedda Wisingskolans värdegrund, vision och mål

Nu är uppdatering på gång.

Här hittar du i fortsättningen alltid vår gemensamma värdegrund, vision och mål, indikatorer, aktiviteter/åtgärder samt strategier. När vi pratar om våra mål i skolan handlar det om våra gemensamma mål – vårt och nämndens mål:  En god miljö för utveckling och lärande 

Aktuellt för veckan: Indikatorerna är under revidering efter er input.


Avtorkning av kaffemaskinen

kaffemaskinKaffemaskinen är ett ställe där alla träffas och vidrör gemensamma ytor. Därför ska man från och med nu och tillsvidare torka av alla kontaktytor och kanppar innan man använder den och efter man använt den. Servetter och sprit finns nu framställt vid kaffemaskinen.

 

Friluftsdag 23/2 – tis v8

vinter friluftsdag 1

På  mentorstid idag måndag  kan ni gå igenom listorna för elevernas val inför friluftsdagen. Eleverna har fått de utskickade via Schoolity och listorna ligger även till er i mailet om detta veckobrev.

VFU-praktikant

Från och med v8 och fram till påsklovet kommer vi att ha en VFU-student på skolan. Anette handleder och hon följer främst henne i undervisningen. Vi hälsar Helena Jaber välkommen till Hedda och hoppas hon ska trivas hos oss.

Inför filmvisningen av Schindlers list för åk 9 den 1 och 2 mars. Saga bio.

Filmen behöver både för och efter arbetas. Se länk: https://insidan.harnosand.se/grupper/filer.4.1a2eba231499d3bf3d72d1.html?file=18.4991ed4316f9ce30f657619

Medföljande lärare:

 • 1 mars. 9AB Olle L, Kajsa F och Fredrik J.
 • 2 mars 9CD Henrik S, Patrick D och Christofer S

Filmvisningen finns inlagd som kulturaktivitet i schemat.

Tid 08.30-12.00, Saga bio. En klass per salong., Speltid 3 h 17 min., Paus. 15 min, Lunch efter filmen, Lektioner startar 13.00.

F-varningar och prognoser

Eftersom det är så kort mellan sportlov och påsklov i år så får vi göra en specialare med F-varningar och prognoser och påföljande utvecklingssamtal (se mer om det senare nedan). Istället för att vi har deadline för F-varningar fredag v13 blir det nu fredag v12. Samma dag blir det deadline för prognoser – de kan göras samtidigt och informationen går då hand i hand. Tid för att göra dessa v.11 och 12 får vi diskutera, vi återkommer till det eftersom det är SKUA-tid på onsdagarna båda dessa veckor.

Utvecklingssamtal

Utvecklingssamtalen ska i vår hållas i Teams med alla för att begränsa kontakterna och smittspridningen. Utvecklingssamtalen ska sedan hållas veckan 15 och 16. Åk 9 och 8 A+B blir vecka 15, på ons 14/4 och tors 15/4. Åk 7 och 8 C+D blir vecka 16, på tis 20/4 och ons 21/4. Vi bryter då undervisningen för de undervisande mentorerna i dessa klasser från 12:00 och framåt de dagar det gäller. Vill man ändå ha den planerade undervisningen dessa dagar så ska man meddela Johan V detta senast fredag vecka 11 (19/3) så kan han lägga ut detta på schemat i tid för alla.

Vi föreslår att samtal inför F-varningar/prognoser/utv.samtal börjar redan vecka 9. Från och med nu finns utvecklingssamtalen som mall för eleverna att ladda upp. Det kommer göra det avsevärt smidigare att få det gjort på ett bra sätt. Vi föreslår att alla elever laddar upp mallen redan nu på måndag på mentorstiden. Se instruktionsfilm för eleverna att ladda upp mall genom att klicka här. den här länken ligger delbar för elever. den ligger även i Arbetsrummet under instruktionsfilmer och har skcikats som länk till alla elever. Ser filmen här:

Öppna fönster

Under vecka 7 har trots påminnelse fönster stått öppna. Det kan ge förödande effekter genom inbrott men nu vintertid – frysning av element och därigenom omfattande vattenskador. Ta som rutin att alltid kolla om att alla fönstren är stängda i klassrummet när du lämnar det – oavsett tid på dagen.

Vad händer på TikTok

TikTok

Ni har kanske hunnit läsa mailet från Christofer (bra att du meddelar!!) – det är bra om vi håller ögon och öron öppna för vad som snackas bland eleverna.

Planeringstid Wisingdagar

Planeringstid för Wisingdagarna är lite knepigt att få till på samma sätt som tid för ifyllande av F-varningar och prognoser – men vi börjar med att konferenstiden den här veckan och vecka 9 läggs på detta. Mer tid kommer att planeras in.

Kanske nåt att diskutera i Ma/No-arbetslaget

Ämnesläraren 2

Intressant artikel från ”Läraren”: https://www.lararen.se/amneslararen-matte-no/specialpedagogik/sa-kan-man-undvika-att-elever-far-matteangest


Erasmus och eTwinning

Aktuellt just nu

Breaking Barriers:

 • Elever i 8B har skrivit om deras utmaningar under pandemin på Twinspace-sidan. (Februari månads uppgift)
 • 23/2: Planeringsmöte med de andra länderna om kommande uppgifter.
 • 3/3: Möte med skolans projektgrupp
 • Slutet av april: Virtuell mobilitet till Kroatien. Elever träffas och utför uppgifter tillsammans on-line. Planering pågår.

Envising:

 • 22/3 Event med de andra länderna som vi i Sverige håller i denna gång. Planering behöver göras av prjektgruppen. Ev film eller presentation om kretslopp/återvinning i kommunen.

Other Events / pågående aktiviteter kopplade till projekten och internationalisering:

 • Avslutat arbete i årskurs 8 som läst boken ”sluta aldrig gå” med efterföljande författarbesök.
 • Erik J genomför just nu fram till 26/2 ett eTwinning lärevent / fortbildning – 5 tpis för inspiration mm. Marie B börjar den 29/2 ett lärevent / fortbildning och inkludering i klassrummet. (Becoming an Inclusive school, anmälan öppen 19-27/2 – man måste ha eTwinninginlogg för att anmäla och läsa mer).
 • Onlineseminarium: tisdag 23/2 kl 17.00-18.30 ”Can happiness be learnt? A direct link between well-being and academic achievement”. Det finns en koppling mellan välbefinnande och akademiska prestationer, därför bör skolor stödja elevers och lärares välmående (man måste ha eTwinninginlogg för att anmäla och läsa mer).

Se i högerspalten om – nytt stående inlägg där om vad som är aktuellt just nu – eTwinning och möten för Breaking Barriers och Envisning. 


Ämneslag

 • Ni planerar själva arbetet. Tänk på att samplanering och beredskap för distansundervisning fortfarande är viktigt. Om smittspridningen ökar igen så måste vi vara beredda på distansundervisning.

A-lagstid / A-lagsarbete

 • I A-lag åk 9  – diskutera hur filmen Schindlers list för och efterarbetas. Se info ovan.
 • A-lagsledarna går igenom EHTs temaplanering inför nästa läsår. 

Att göra på mentorstid

 • Återkoppling till eleverna efter klassråd från klassrådsrepresentant.
 • Gå igenom hur eleverna laddar upp underlaget /mallen för självskattning till översiktssidan.
 • Se till att eleverna vet vad de ska göra på friluftsdagen.

Veckans tips 

powtoon

Tips om enkelt gratis presentationsverktyg för att skapa presentationer/animationer/presentationsfilmer: https://www.powtoon.com/

Se exempel på vad vi gjort här på pågående e Twinning lärevent i min arbetsgrupp (Erik J). Syftet med läreventet är att testa eTwinning och digitala verktyg som kan användas vid eTwinningprojekt. https://www.powtoon.com/s/fFngZVY034D/1/m


Detta händer under veckan (v.8)

 • Hela veckan
  • Klass 22B ansvarar för återvinningsstationerna.
 • Tis – hela dagen se info ovan (A-lagsmöte för åk 8 och 7-9B ska dock genomföras) Ansvar A-lagsledare och resp medarbetare på resp aktivitet. 
 • Mån – 13:00-14:00 – Elevråd Ansvar elevrådsrepresentanter och Martin och Anders
 • Ons – 15:30- 17:30 (kompensation i tid v9) Webföreläsning om maktlekar. Länk och instruktioner kommer i början av veckan. Ansvar Skolledning/EHT samt deltagande av alla anställda.
 • Ons – 18:30-ca 20:30 Digitalt skolråd – representanter från resp A-lag ska vara med, länk finns i kalendariet Ansvar skolledningen

Aktuella enkäter att göra

 • Skolinspektionens enkät för all undervisande personal på skolan ska göra den senast 8/3.
 • Fyll i dina önskemål inför nästa läsår här – önskemål inför läsåret 21/22. Gör det senast söndag vecka 10 (14/3).

Viktiga påminnelser

 • Att tänka på – Planera inte in examinationer så att ni tvingas att skriva F-varningar för sent!! (Vissa No- och SO-ämnen kan inte anpassa sig efter detta pga planeringen – men det bör fungera för alla andra ämnen)
 • Skolråd 24/2 kl 18:30-20:30 – en representant från varje A-lag ska vara med.
 • Önskemål inför nästa läsår – fyll i här: önskemål inför läsåret 21/22.! Läs mer i Sjökortet v5: https://heddawisingskolan.com/2021/01/29/sjokortet-v5-1-2-5-2/ 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s