Sjökortet v5 – 29/1-2/2

Sjökortet1

Allmän information 

pinchos

Trevligt på Pinchos häromkvällen

Mycket trevligt initiativ att ha AW på Pichos häromkvällen!! Trevligt sällskap och god mat! Vi får hitta på mer sånt tillsammans! 🙂

Erik föräldraledig under v.5

Erik är föräldraledig under vecka 5 och Johan är tf. rektor under Eriks ledighet.

Inför kommande utvecklingssamtal

Utvecklingssamtalen vt2018 blir:

 • V.8 (20/1 och 21/2) för åk 9 och klass 8 A och B
 • V.9 (28/1 och 1/3) för åk 7 och klass 8 C och D

Innan samtalen ska alla ämneslärare planera in lektionstid (då eleverna i övrigt kan jobba mer självständigt) då man har individuella samtal med alla elever för att prata om deras utveckling i ämnet. Dessa samtal ska senast ske vecka 6 och 7 för de som har samtal vecka 8 och vecka 7 och 8 för de som har samtal vecka 9.

Nu är elevernas skattningsformulär uppdaterat – se här: Min självskattning och mina utvecklingsmål reviderad 180127. Det ska vara underlag vid de individuella ämnessamtalen samt förberedelse inför utvecklingsamtalen. I formuläret har två rader per ämne lagts till för eleverna att anteckna det ni kommer fram till vid samtalet (styrkor och utvecklingsområden i ämnet) samt en yta för er ämneslärare att skriva kommentarer. För att detta inte ska försvinna så ska eleverna ladda upp filen / formuläret i sin ”Inlämningsmapp” på Sharepoint – och öppna det därifrån vid varje samtal. Se kort instruktionsvideo hur och vart eleverna ska ladda upp filen. Instruktionsfilmen samt filen i sig (blanketten) ligger nu på Heddaundervisning.com. Detta kan ni göra med alla elever samtidigt på mentorstid redan v.5 eller v.6 – så det inte tar tid vid varje ämnesmöte.

Viktigt att eleverna gör detta själva – annars kan de inte skriva anteckningar (beror på behörighet till redigering i filen).

Instruktionsfilm för hur en undermapp i elevens namn skapas i inlämningsmappen samt hur de laddar upp självskattningsunderlaget.

Info om kommande brukarundersökning till vårdnadshavare

Snart ska vårens brukarundersökning ut till vårdnadshavare i åk 8 och till eleverna. Se informationsmaterial här (mer detaljinfo kommer inom kort):

Informationen till vårdnadshavare ska skickas hem – Ansvar: varje mentor

Att göra / prata om med eleverna på mentorstiden

 • Under de senaste dagarna har ett par nödutgångsskyltar/armaturer slagits sönder i skolan. Om någon har sätt något / vet något så ska de meddela Johan. Det är farligt att nödutgångsskyltar slås sönder. De är dessutom dyra – de kostar 2000-2500 kr att ersätta.
 • Se instruktionsvideo för hur man laddar upp en fil i inlämningsmappen och se till att alla elever laddar upp underlaget för utvecklingssamtalet där.

Att fira

Från A-lag åk 8.

 • Jättekul att skidåkningen på gympan har startat positivt med bra förutsättningar, snö, utrustning, mm. Inte alla skolor som kan erbjuda det!!
 • Mycket positivt att alla resurser / assar vill träffas i  motsvarande ämneslagsmöten för att utvecklas och lära av varandra. Klockrent initiativ – det är skolutveckling det!!
 • Vissa har påbörjat elev/ämnessamtalen inför utvecklingssamtalens och tycker att det varit mkt givande samtal.

A-lag 

A-lagstid tisdag: Egen planeringstid / möjlighet till fritt samarbete

A-lagstid på konf.tid onsdagAtt öka igenkänningsfaktorer, del 1 (Ann-Sofies försteläraruppdrag)

Diskussion om klassrumsplacering / möblering

Ni ska i A-lagen diskutera nedanstående frågeställningar tillsammans. Ni ska sedan individuellt svara på några frågor om hur ni ser på hur klassrummen bör vara möblerade ur ett pedagogisk perspektiv. Länk till frågorna kommer ni att få via mail av Ann-Sofie senast onsdag. Innan ni börjar diskutera ska ni ha läst texten: Om möblering i klassrum – tankar av ann-Marie Körling

Att diskutera

Hur ska vi möblera i klassrummet? I många klassrum är det bordsöar, andra har u-form, ytterligare andra har borden i rader…..

Vi ska hitta en modell för möblering i de flesta rum (undantaget de praktiska ämnena). Viktigt att ha fokus på det pedagogiska, vad gynnar elevernas lärande mest? Som inspiration kan läsas Ann-Marie Körlings tankar runt klassrumsmöblering.

Vi ska också hitta en strategi för hur eleverna sitter i klassrummet? Lottning med hjälp av spelkort, färgade lappar, siffror……

 

Ämneslag

Möte i ämneslaget – att diskutera och planera konkret åtgärd/plan för att antalet elever som riskerar F vid mitterminsuppföljningen är färre än de elever som får F vid terminsslut. Se resultaten i bifogad fil i mailet om Sjökortet v.5. Det är en samanställning av era svar kring Betyg vs Mitterminsuppföljningen. Varje ämneslag får presentera sina planer/åtgärder på konf.tid ons. v.6.


PUG-info

PUG-möten ska planeras in inom kort för VT2018.


Veckans tips 

Quizlet

Quizlet!! Bra verktyg för att lära begrepp, ord, mm. Gratis och lätt att använda!! https://quizlet.com/


Detta händer under veckan (v.5)

 • Mån – Mentorstid – Ta upp förstörelse samt underlag inför utvecklingssamtal. Se ovan. Ansvar alla mentorer
 • Tis – 10:30-11:30 – Halva 8B till ungdomsmottagningen Ansvar undervisande lärare vid tidpunkten
 • Ons – Konf.tid 15:40 – 17:00 – A-lagstid diskutera möblering / placering i klassrum – se ovan. Ansvar resp. A-lag samt Ann-Sofie F
 • Tors – 10:30-11:30 – Halva 8B till ungdomsmottagningen Ansvar undervisande lärare vid tidpunkten
 • TorsSista dag för ansökan till gymnasiet!!

Planering framåt

 • V.6-8 – Planera in tid, ämne för ämne, för enskilda samtal med varje elev inför utv.samtalen. Ansvar alla ämneslärare
 • V.6 – Ämnesmötestid – För att ge vikarierande resurser och externa vikarier en chans att göra ett bra jobb så måste vi ha vikariepärmar. Därför ska ni på ämnesmötestid ta fram material för respektive ämne för vikariesituationer då det inte finns något inplanerat. Materialet ska finnas tillgängligt digitalt för att läggas upp på Sharepoint/heddaundervisning.com samt kunna skrivas ut till en vikariepärm. Ansvar: alla ämneslärare
 • V.6 Tis och Ons – 10:30-11:30 – Halva 8C till ungdomsmottagningen Ansvar undervisande lärare vid tidpunkten
 • V.7 Ons – Värdeskaparna kommer för att öva GAP-analys med oss. Tor – Vinterfriluftsdag – mer info kommer senare
 • V. 7 – Tors (15/2) – Vinterfriluftsdag – med info från Patrick.
 • V.8-9 – Utvecklingssamtal – se ovan  Ansvar alla mentorer
 • V.9 – PRAO för åk 8 klass A och B Ansvar Malin L

Viktigt att komma ihåg

Viktiga riktlinjer/rutiner/blanketter att komma ihåg:

Alla blanketter vi ska använda finns här på https://heddawisingskolan.com/blanketter/ 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s