Sjökortet v38 14/9-18/9

Sjökortet1

Allmän information 

Agenda måndagsmöte

 • Ev. Coronainfo
 • Hur har det gått med ämneslagsplaneringen.
 • Alla lärare och resurser – göra enkät om nuläget och SKUA – se länk i Sjökortsutskick.
 • Övriga frågor

Hedda Wisingskolans värdegrund, vision och mål

Under revidering

Här hittar du i fortsättningen alltid vår gemensamma värdegrund, vision och mål, indikatorer, aktiviteter/åtgärder samt strategier. När vi pratar om våra mål i skolan handlar det om våra gemensamma mål – vårt och nämndens mål:  En god miljö för utveckling och lärande 

Aktuellt för veckan: Indikatorerna är under revidering efter er input.


Översiktsvyn – se elevernas anpassningar och gör lista med behov

I mailet om det här Sjökortet finns en länk till en kort instruktionsfilm för hur enkelt får en översikt över alla extra anpassningar i en klass. I instruktionsfilmen förklaras även hur man tar ut en klasslista där alla stödbehov finns listade.

Arbetet med Arenor och arenakompetens

Sammanställningen av era idéer och kommentarer från när Värdeskaparna var hos oss och pratade om arenakompetens är klar. Det har varit jättegivande att gå igenom och läsa era tankar och idéer. Nu kommer tid avsättas och representanterna för respektive A-lag kommer att få sätta sig och sammanställa detta unde rv.38-39. Kallelse kring detta kommer till de berörda.

Revideringen av indikatorer är på gång

Det revisionsarbete av våra indikatorer kring kommunens mål för skolan – En god miljö för utveckling och lärande – är på gång. Allt material är sammanställt och nu ska vi diskutera på A-lagsmötet hur vi tar det vidare nästa steg Elevrådet ska också få säga sitt innan revideringen.

Coronaregler för elever på biblioteket

Info från biblioteket:

Skolklasser och förskolegrupper är välkomna att besöka Härnösands bibliotek och låna böcker i höst. Förbokning är obligatorisk! Detta för att undvika att flera grupper kommer samtidigt. Dessutom har vi större möjlighet att hjälpa till när vi vet när ni kommer.

Bokning görs via mail eller telefon:

Birgitta Norgren – 0611-865 09
Helene Lundgren – 0611-865 35
Olle Backstrom – 0611-865 08

Vänliga hälsningar,
Härnösands bibliotek, barn- och ungdomsavdelningen

Information om SKUA-föreläsning på onsdag 16/9

Linda och Malin önskar oss välkomna till den första SKUA-föreläsningen med Maria Wiksten på onsdag. Det innebär att undervisningen bryts ca 14:45 för att ni ska samlas i A-lagen och förbereda webföreläsning. Simon / Börje hjälper till att rigga ljud där det behövs.

Inbjudan till föreläsning/workshop med Maria Wiksten

Hjärtligt välkomna till en innehållsrik eftermiddag med fokus på språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt!

Vad? “Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt – vad och varför?” en interaktiv föreläsning med diskussioner och workshopinslag.

När? Onsdag 16 september kl. 15-17.

Var? Arbetslagsvis, i klassrum.

Hur? Varje arbetslagsledare/samordnare kopplar upp sig och sitt arbetslag via Zoom. Länk skickas ut någon dag innan. Det kommer att vara en digital föreläsning med workshopinslag.

Fika kommer att finnas att hämta inför mötet. (med andra ord så förskjuts vårt fikaschema i personalrummet) Samtliga tar med papper, penna, dator/iPad/smartphone.

Varför? Uppstart inför den kommande SKUA-fortbildningen.

Vem? Maria Wiksten arbetar på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) vid Stockholms universitet. Hon är legitimerad lärare med behörighet i svenska och svenska som andraspråk för åk 4 till gymnasiet. Den längsta arbetslivserfarenheten har hon från gymnasiet där hon undervisat både nationella program och på språkintroduktion men hon har även arbetat på SFI, haft gymnasiala kurser på VUX och undervisat på högstadiet.

Skolutveckling är ett stort intresseområde, och hon har varit med och drivit flera språkutvecklande projekt för skolor.

Innan NC arbetade hon på Språkforskningsinstitutet på FoU-enheten i Stockholm stads utbildningsförvaltning med ett liknande uppdrag som nu, men kommunalt istället för nationellt.

Tillsammans med sin kollega Björn Kindenberg har hon skrivit de praktiska metodböckerna “Språkutvecklande SO-undervisning” och “Språkutvecklande NO-undervisning”.

Vänliga hälsningar Maria Wiksten och SKUA-utvecklarna

Kartläggning nuläge inför SKUA

För att kunna mäta och ha en grund för diskussion kring hur SKUA-projektet påverkar oss  så ska vi mäta av nuläget kring hur vi ser på och arbetar med de framgångsfaktorer och omständigheter som finns kring språk- och kunskapsutvecklande arbete. Se länk i mailet om det här Sjökortet. Vi (all pedagogisk personal) fyller i enkäten på måndagsmötestiden.

Skolfoto

Under de kommande veckorna kommer Börje att ta kort på alla elever i åk 7 samt alla där vi har luckor i Schoolity idag i åk 8 och åk9. Skolfotot är obligatoriskt av såväl säkerhets som coronaskäl eftersom vi på ett enkelt sätt vill kunna se efter vilka ungdomar vi har i huset – vilka som hör till os eller ej. Schema kommer inom kort

Simons  kommande frånvaro

Under några veckor framöver kommer Simon att vara på körkortsutbildning och därför inte på skolan så mkt. Men Börje och Mattias finns på plats.


Ämneslag

 • Fortsätt att planera de gemensamma ämnesuppläggen som ”coronaförberedelser”.

A-lagstid / A-lagsarbete

 • Påminnelse – här är agendan som är tänkt att vi ska följa under A-lagsmötena. Den gäller fram tills att ”Arenaarbetet” är klart. Agenda A-lagsarbete
 • Om det inte gjordes v37 – diskutera uppdaterade riktlinjer – se ovan.

Att göra på mentorstid

 • Vanlig mentorstid – ta upp eventuella arbetsmiljöfrågor för eleverna. Meddela dem till elevrådsrepresentanten som får ta det vidare till elevskyddsombuden. Möte med dem kommer inom kort.

Veckans tips 

Sopor

Mkt intressant om sopor och hållbar utveckling. Bra underlag för diskussioner i många ämnen – kunskapskanalen: https://kunskapskanalen.se/program/39545/sanningen-under-sopbergen 


Detta händer under veckan (v.38)

 • Tis – Erik jobbar hemifrån – nås nia Skype/Teams/telefon och mail. Länk till Teams-möte finns i tisdagsbokningen i den gemensamma kalendern under ”Erik jobbar hemifrån
 • Tis – 15:05-17:00 EHM 7-9B Ansvar EHT och A-lag
 • Ons – 15:00-17:00 Konf.tid. SKUA-föreläsning – lektionerna bryts 14:45 och det bjuds på fika från Skolförvaltningen Skolledningen / SKUA-samordnare

Aktuella enkäter att göra

 • Senast 15/9 ska enkäten om nuläge inför SKUA göras. Finns länk i mailet om det här Sjökortet.

Viktiga påminnelser

 • Gå igenom förväntansdokumentet för input – viktigt att förväntansdokumentet gås igenom med alla elever och diskuteras. Input för ev revidering görs efter att vi fått input.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s