Sjökortet v16 19/4-23/4

Sjökortet1

Allmän information 

Agenda måndagsmöte – via Teams

 • Besök från Frankrike
 • Chatten i teams
 • Gleerups i Eng – 3/5.
 • Utvärderingar att göra – Gleerups (ej anonymt) och Wisingdagarna
 • Ev. coronainfo
 • Övriga frågor

Hedda Wisingskolans värdegrund, vision och mål

Nu är uppdatering på gång.

Här hittar du i fortsättningen alltid vår gemensamma värdegrund, vision och mål, indikatorer, aktiviteter/åtgärder samt strategier. När vi pratar om våra mål i skolan handlar det om våra gemensamma mål – vårt och nämndens mål:  En god miljö för utveckling och lärande 

Aktuellt för veckan: Indikatorerna är under revidering efter er input.


Program för de franska rektorerna

Under v17 när de franska rektorerna kommer så se deras preliminära program ut så här: Förslag till program (röda avsnitt är ännu inte spikade)

Det innebär att de kommer att gå runt i skolan och i överenskommelse med er så kommer de att ibland titta in på olika lektioner – korta besök, på avstånd och med munskydd på. Det är självklart frivilligt – Om det är någon av er som absolut inte vill ha dem på kortare besök så får ni meddela mig om det. 

Utvärdering av Gleerups inför nästa läsår

Nu har vi kört Gleerups i 3 år och tänker oss att fortsätta med dem som upplägget är nu. Vi behöver dock utvärdera hur vi använder läromedlet samt styrkor och svagheter. Vi ska även använda utvärderingen som underlag för kompetensutveckling ämneslagsvis i augusti. Enkäten är inte annonym för att vi ska kunna följa upp om stöd i materialet ska kunna ges.

Tre saker som är viktigt att tänka på när vi utvärderar Gleerups:

 1. Inget läromedel är perfekt – varken digitala eller pappersläromedel.
 2. Man kan vara extra nöjd eller extra missnöjd med ett läromedel – men man måste skilja på om det beror på att det är digitalt eller om det beror på innehållet / upplägg / disposition. Om man är missnöjd med en funktion i ett digitalt läromedel och därför hellre vill ha ett pappersläromedel – så måste man fråga sig om den funktionen är bättre i pappersform. Ex om man är missnöjd med uppläsningsfunktionen – så bör man titta på andra digitala läromedel – inte av det skälet gå tillbaka till pappersläromedel.
 3. Av samarbetsskäl, tillgänglighetsskäl (alla läromedel i ett) samt av kostnadsskäl ska inte alla välja ”sitt” favoritläromedel som grund och vi kan inte köra både digitalt och pappersmaterial. 

Klicka här för att öppna enkäten: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=w-9zaNc360mUkFNgRBSBcM3Uhb5he1pPvMPykMr8SChURE05WllHTzVOTzJYSTZUUVRSM0s2RllNVy4u

Enkäten är för alla som har tillgång till det i era ämnen eller de som arbetare med det som lärarassistenter/resurser – ska göras senast fredag v16.

Ersättning för A-lagsledare

Äntligen (söndag kväll kl 21:16)har vi fått klartecken att det är OK att ge ett lönetillägg för A-lagsledare så länge de har uppdraget. Det är som föreslaget i beskrivningen i det som MBLades för 2 år sedan. Så från och med i höst får man ett lönetillägg på 1500 kr/mån för A-lagsledarskapet.

Handsprit i klassrummen

Mentorerna ansvarar på måndagarna för att det fylls på handsprit i klassrummen om det behövs. Resten av veckan ansvarar respektive lärare som undervisar i salen att det görs. Gå till Agneta så hjälper hon till med det.

Chatten i teams

För att alla inte ska se / inte störas av interna frågor mellan enskilda i chatten i teams, så måste man när man skickar meddelanden/frågor som inte gäller alla, rikta sina meddelande till de enskilda de berör. 

Preliminär planering sista veckorna

Här nedan finns ett förslag hur de sista veckorna av terminen kan se ut. Den bygger på förra årets planering och behöver därför filas på. Ta er tid på A-lagstiden och se över hur ni vill lägga upp det. Bland annat viktigt att ta ställning till är om dte ska bli nattvandring för åk 8 (det borde ju kunna ses som tradition nu) samt hur vi gör med smitingendagen. Heddarejset behöver kanske även det in i planeringen för åk nio. Vad gäller kompensation för Wisingdagarna kommer jag och Johan att räkna på ett förslag. De dagar som är med här är preliminärt de dagar vi planerar in komp mot. Klicka på bilden så går den att förstora.

Preliminär planering siata veckorna 


Erasmus och eTwinning

Aktuellt just nu

Breaking Barriers

 • 19-22/4 (v16) – Virtuell mobilitet till Kroatien. Elever träffas och utför uppgifter tillsammans on-line. Missa inte de inslag som kommer att sändas på stora infoskärmen i Ljushallen.

Envising

Läge att söka budget som ackrediterad skola

Ansökan ska vara inne senast 11/5, kl 12.00 – vill ni söka hjälps vi åt!

Man kan söka följande:

 • Undervisnings-/utbildningsuppdrag för personal
 • Kurser för personal
 • Jobbskuggning/observation för personal
 • Studier/praktik för elever
 • Ta emot lärarpraktikanter
 • Bjuda in experter med relevant kompetens
 • Förberedande besök

Se mer info på:
https://www.utbyten.se/program/erasmus-mobilitet-skola/ansok-om-budget-som-ackrediterad-organisation/

Kurser/event

Inge aktuellt just nu.

Other events

UHR erbjuder

22/4, kl 15.00-15.40  En snabbtitt på eTwinning med tema språklärare (Anmälan görs på nedanstående länk senast 21/4)

https://www.utbyten.se/evenemang/webbinarium-en-snabbtitt-pa-etwinning-med-tema-spraklarare/

eTwinning erbjuder

27/4, kl 17.00 -18.30  ”eTwinning in the Religious Education and Philosophy classroom – finding partners for eTwinning projects” (Anmälan görs på eTwinning.net/eTwinning Live/Professionell forbildning och klicka på rutan ”Anmäl ditt intresse”)

Sedan tidigare

Freeshop, återvinning på trä- och textilslöjden. Lämna in kläder du inte behöver, sy om och ändra. Lämna även material som är överblivet i hemmen (kartonger, petflaskor mm) så tillverkas nya saker

Se i högerspalten om – nytt stående inlägg där om vad som är aktuellt just nu – eTwinning och möten för Breaking Barriers och Envisning. 


Ämneslag

 • Ni prioriterar själva det ni behöver i ämnesgruppen.

A-lagstid / A-lagsarbete

 • Se över den preliminära planen för de sista veckorna innan sommaren. Vi tittar på det ni kommer fram till på A-lagsledarmöte nästa måndag.

Att göra på mentorstid

 • Prata med eleverna om att om man inte äter så ska man inte vistas i matsalen vid lunchen. Det gäller nu i synnerhet nu på grund av coronasituationen. Med andra ord – om man tex inte tycker om maten, eller om firar ramadan nu, så får man avstå att vara med sina kompisar när de äter. 

Veckans tips 

Skärmklippsverktyget

Att använda skärmklippsverktyget – här finns en instruktionsfilm för hur man kan ta bilder eller delar av direkt från skärmen med skärmklippsverktyget (instruktionsfilmen ligger i ”Arbetsrummet” i Schooilty) filmen hittar ni här: https://harnosand.sharepoint.com/:v:/s/hedda/Arbetsrummet/EQhTNXE1D8RAuAZVgz9UXaoB3EVK8eqRMI_JIhpoc72WLg?e=S2TsFf 


Detta händer under veckan (v.16)

 • Hela veckan
  • Kroatien leder Breaking Barriers-event hela veckan. Missa inte de inslag som kommer att sändas på den stora infoskärmen i Ljushallen.
  • Klass 23A ansvarar för återvinningsstationerna.
 • Tis/Ons – 12:00-17:00 Utvecklingsamtal åk 7 samt 8CD Ansvar alla mentorer i resp klass.
 • Ons – 10:00-11:20 Skyddsrond Ansvar skolledningen, skyddsombud och vaktmästare
 • Ons – 15:45-17:00 Konftid, ev. kort info via Teams, därefter uppföljning elever och elevfrånvaro åk 9 samt 8AB Ansvar alla mentorer samt EHT-representant.
 • Ons – 16:00-17:00 preliminärt möte Breaking Barriers Ansvar medverkande lärare – Tobias bekräftar/avbokar om det inte blir av

Aktuella enkäter att göra


Viktiga påminnelser

  • Se till att fönstren är stängda när ni lämnar ett klassrum. Återigen har fönster stått öppna på kvällen och inför helgen när lektionerna är slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s