Sjökortet v14 4/4-8/4

Sjökortet1

Allmän information 

Agenda måndagsmöte

 • Wisingdagarna – kommentarer / uppföljning
 • SVT-samarbete och grundskoleprofilering
 • Världsläget / flyktingsituation
 • Frånvaro 
 • Mobilitet till Spanien med Breaking Barriers
 • Övriga frågor – se föregående

Hedda Wisingskolans värdegrund, vision och mål

Nu är uppdatering på gång.

Här hittar du i fortsättningen alltid vår gemensamma värdegrund, vision och mål, indikatorer, aktiviteter/åtgärder samt strategier. När vi pratar om våra mål i skolan handlar det om våra gemensamma mål – vårt och nämndens mål:  En god miljö för utveckling och lärande 

Aktuellt för veckan: Indikatorerna är under revidering efter er input från juni/aug-dagarna.


Frånvaro medarbetare – stående post

Här kan du alltid gå in och se vilka som är borta för dagen. Uppdateras löpande under vardagar. Klicka här – frånvaro medarbetare.

Utvecklingssamtal

Under tisdag och onsdag är det som planerat utvecklingssamtal för åk 7 och 8. Det innebär att vissa lektioner kan vara inställda efter 13:00 eftersom mentorer sitter i utvecklingssamtal. Viktigt att lyfta möjligheten att gå lovskola. Länken till anmälan finns nedn – ni som mentorer kan gå in och anlmäla – ni kanske vill göra det direkt vid mötet.

Påminnelse om lovskola på påsklovet

Påminnelse om lovskolan under påsklovet –  På samma sätt som under sportlovet erbjuder vi lovskola under påsklovet. Viktigt att de elever som får F-varning / klarar inte målen i terminsprognosen får uppgifter/material/omprov att arbeta med under påsklovet. Ni bör även påminna åk 7 och 8 under utvecklingssamtalen att anmäla sig till lovskolan. Anmälan till lovskolan ska ske senast 12/4 (kl 23:45). Eleverna anmäler sig själva – men mni som mentorer kan hjälpa dem att göra det (bra om vårdnadshavare får veta det dock). Anmälan görs via följande länk: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=w-9zaNc360mUkFNgRBSBcM3Uhb5he1pPvMPykMr8SChUNDFVNjZCVlFLNVpIVUNERjdOM0MwUE9OTiQlQCNjPTEu 

SVT-samarbete och grundskoleprofilering i Härnösand

SVT1

Som en del i att göra Härnösand till en mer lockande skolkommun för både elever och personal i skolan har skolnämnden beslutat att grundskolan ska ha tydlig profilering. Man kommer att börja med Högstadieskolorna (Hedda och Wendela) som ska utarbeta var sin profil utifrån var sitt tema med fokus på djur, natur och miljö. Hedda kommer att jobba med temat ”Hästar, kor och andra djur” i samarbete med ridskolan och en jordbrukare i kommunen (ännu inte offentliggjort vem). Idén är att djur av olika slag ska bli en naturlig del av grundskolans verksamhet med levande djur direkt i skolan. Wendela ska jobba med temat ”Hållbart med blommor och bin” i samarbete med det blomsterängsprojekt som håller på att sjösättas på gräsområdet nedanför Wendela inför våren.

Allt bygger på ett partiövergripande förslag från Liberalerna, Vänsterpartiet och Krisdemokraterna utifrån en förfrågan från SVT om att vara med i ett nytt skolprogram/serie. Förlaget har fått enhälligt stöd från hela skolnämnden. 

Profileringen kommer därmed vara en del av ett SVT-projekt (”En skola för en sån som jag”) om skola och utbildning som ska börja sändas under höst/vinter 22/23 . SVT gör 10 avsnitt om olika mindre kommuners utmaningar och satsningar på skola och elevers lust att lära genom profilering. Andra kommuner som är med är: Forshaga, Lidköping, Arboga, Strängnäs, Sandviken, Borlänge, Härjedalen/Sveg, Lycksele och Övertorneå (som varit Sveriges bästa skolkommun 2 år i rad). Sista avsnittet kommer att vara en sammanfattande jämförelse med liknande inslag som i ”Bäst i test” med Babben Larson.  

Audition för elever och lärare kommer att hållas i maj – alla kommer att få ett mail med anmälningsblankett.

Under våren 2023 kommer övriga grundskolor att kopplas på profileringen oavsett om programserien är slut eller om en ny säsong ska spelas in. 

Mobilitet med Breaking Barriers till Spanien

Nu är det klart – det blir en resa till Spanien med Breaking Barriers. Och som vanligt är det lite bråttom med ansökningarna – beslut i sista sekunden.  

Resan går till Alfarrás (ligger 1,5-2 timmar väster om Barcelona). Man flyger till Barcelona.
Vecka 22: 30/5-3/6. Det blir 6 elever och 2 lärare. Temat är psykosocial miljö med fokus på inkludering, att alla ska känna sig som en del av en grupp. Bygger på många övningar kring känslor. Även övningar där man i samarbeten upptäcker varandras kompetenser.

Ansökan för eleverna går ut via Schoolity /mail idag fredag – sista ansökningsdag för eleverna är söndag 10/4.

För er i personalen som är intresserade av att åka måste meddela Erik/Ann-Sofie/Tobias under veckan.

Nationella prov i NO under v14

Under onsdag v14 är det salsskrivning NP i NO se planering i mailet med länken till Sjökortet v13. 

Programinfo / programfördjupningar vecka 14

Under veckan erbjuds elever i åk 9 att gå på olika programfördjupningar inför gymnasiet. Malin L har skickat ut info till alla elever – både var de ska vara, elev för elev, samt schema och karta över var de olia programmen håller sin information. Samma info finns som bifogade filer i mailet om det här Sjökortet. Gå igenom den informationen på mentorstiden på måndag. 

Frånvaro i skolledningen v14, v15 och v16

Under v14 kommer Erik att vara frånvarande under torsdag och fredag då han är på gemensam skolledarkonferens/möte med övriga rektorer i kommunen.

Under v15 och är Erik som tidigare nämnts ledig och Johan V är tf. rektor under Eriks frånvaro. Om Johan skulle vara borta någon dag under perioden så tas alla frågor via resp. A-lagsledare som samlar frågorna innan de tas vidare till Johan.  

 


Erasmus och eTwinning

Aktuellt just nu

Se möteprotokoll från 31/3 – både för Envising och Breakning Barriers här: Erasmus och Breaking Barriers möte 220331

Breaking Barriers:

 • Mobilitet till Spanien – 30/5-3/6 (V22) 6 elever och 2 vuxna. Ansökan se ovan.

  Temat är psykosocial miljö med fokus på inkludering, att alla ska känna sig som en del av en grupp. Bygger på många övningar kring känslor. Även övningar där man i samarbeten upptäcker varandras kompetenser.

Envising:

 • Mobilitet till Turkiet – 9-13/5 4 elever och 32 vuxna åker.

UHR erbjuder

5/4, kl 16.00-16.40 en snabbtitt på eTwinning med tema Hitta samarbetspartners. Anmälan senast 1 april. Mer info och anmälan https://www.utbyten.se/evenemang/webbinarium-en-snabbtitt-pa-etwinning-med-tema-hitta-samarbetspartner2/

eTwinning erbjuder:

Inget just nu.

Lärarförbundet erbjuder ALLA (inte bara medlemmar):

En digital föreläsning anordnas 19/4 kl 18.30-20.00 av Lärarförbundet. Inbjudan riktar sig till både medlemmar och andra intresserade.

Pia Sundhage: ”Att leda med glädje”. Det handlar om glädje, passion och positivt ledarskap som riktas till de som vill bli bättre på att leda sig själv och inspirera andra.

Mer info och anmälan: www.lararforbundet.se/inspirationskvallar


Ämneslag

 • Följ er egen agenda.

A-lagstid / A-lagsarbete

 • Följa upp Wisingdagarna.
  • Hur tycker ni att det funkade?
  • Hur är kopplingen till övrig ämnesundervisning?
  • Vad var bra – vad behöver förändras?

Att göra på mentorstid

Måndagstiden

 • Tipsa om att anmäla sig till Breaking Barriers-mobiliteten Spanien i månadsskiftet maj/juni. Alla elever har fått mail om detta.
 • Åk 9 gå igenom tider mm. inför programfördjupningar på gymnasiet. Se ovan samt info/filer i mailet om det här Sjökortet.
 • Åk 7 och 8 går igenom om det är några frågor kring utvecklingssamtalen under veckan.
 • Prata med alla klasser om att lektioner kan vara inställda under tisdag och onsdag eftersom det är utvecklingssamtal med åk 7 och 8.

Veckans tips

Digitala lektioner

Bra tips och lektioner om källkritik från internetstiftelsen: https://digitalalektioner.se/lektionspaket/introducera-kallkritik-7-9/


Detta händer under veckan (v.14)

 • Hela veckan
  • 21A ansvarar för återvinningsstationerna.
  • Medarbetarsamtalen pågår fortfarande – Erik och Johan är mkt bokade.
  • Eleverna i åk 9 gör programbesök under veckan
 • Tis – Utvecklingssamtal från 13:00 och framåt för åk 7 och 8 Ansvar mentorer för resp klass.
 • Ons – 09:00-12:00 NP i NO – se tidigare utskick och ovan. Ansvar Johan V, Anna B och Sabine D
 • Ons – Utvecklingssamtal från 13:00 och framåt för åk 7 och 8 Ansvar mentorer för resp klass.
 • Ons – 14:00-17:00 – Föreläsning digitalt med Linda Castell ang studiehandledning Ansvar CEHT samt – Erik J, Hanan A, Carina B-B, Malin S, Sara B och Marie B (ni har fått mail med länk)
 • Ons – 15:45-17:00 Konf.tiden mentorer åk 9  – egen planeringstid Ansvar: alla mentorer åk 9
 • Tors – 15:00-17:00 NPF-kurs för 7-9B Ansvar CEHT och A-laget
 • Tors-Fre – Heldagar – Erik på möte med rektorer i kommunen Ansvar Skolförvaltiningen

Aktuella enkäter att göra

 • Inga enkäter just nu.

Viktiga påminnelser

  • Påminn de elever som ni tycker behöver gå lovskola under påsklovet att anmäla sig till den. Anmälan senast tisdag 12/4.
  • Lägga in den detaljerade planeringen för Wisingdagar i Arbetsrummet på respektive årkursyta för Wisingdagarna.

p.s. Det här Sjökortet är publicerat den 1/4 -22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s