Sjökortet v8 – 19/2 – 23/2

Sjökortet1

Allmän information 

Inför utvecklingssamtal – öva/förbered inför samtalet på mentorstid

Efter att ha gått igenom alla elevers (i åk 8 A, B samt åk 9) självskattningar i deras inlämningsmappar framgår att det är väldigt ojämnt hur mycket eleverna har förberett sig genom att fylla i sina självskattningar.

Använd mentorstiden till att låta eleverna komplettera och fylla i sina självskattningar så att underlag finns inför samtalen. De elever som gjort det (i vissa klasser endast 50% av eleverna) kan öva två och två att utifrån självskattningen berätta hur de själva ser på sin utveckling i skolan. Se även till att alla går igenom checklistan inför samtalen. Hitta checklistan här.

Skolråd 

Skolråd2

Den 14/3 och 3/5 är det skolråd under vårterminen. Tid 18:30-ca 20:00. Plats sal O112. Skolrådsrepresentanter för vårterminen ska utses av resp A-lag. Föreslagen agenda för det första skolrådet kan läsas här: https://heddaundervisning.com/2018/02/15/skolrad-14-3-kl-1830-ca-2000/

Fokus på riktat stöd-tid och BAS-lektioner – samt hur omprovstid ska användas

Allt oftare nämner elever i olika sammanhang att de gör olika examinationer eller arbetar med andra ämnen än Sv/Ma/Eng på riktat stöd resp. BAS-lektionerna. Det är inte OK. Många elever har i sina åtgärdsprogram/extra anpassningar inskrivet att de ska jobba med Sv/Eng på BAS eller Sv/Eng/Ma på riktade stödtiden. Ofta görs också överenskommelser med elever och föräldrar att dessa pass ska läggas extra fokus på. Därför är det mkt viktigt att om annat görs än det dessa tider är avsatta för så måste man som lärare ha koll på att inga ÅP eller extra anpassningar eller andra överenskommelser styr vad eleverna gör under dessa pass.

Omprov ska endast hållas på omprovstid eller ordinarie lektionstid. 

Ny lärare i Ty samt vissa schemajusteringar pga detta från v.9

Viktigt at ni informerar era elever som läser tyska om följande: Från och med v.9 börjar Christine Wusch som lärare i tyska hos oss. Vi kommer under vårterminen att dela henne med Gymnasiet och för att det ska fungera så görs vissa justeringar i schemat för de elever som läser tyska (ej spanska eller franska). Följande justeringar har gjorts (syns från v.9 i det digitala schemat):

För år 7: Språkpasset måndagar kl 10.00-11.00 ersätts med ett pass studietid/läxtid. Ansvarig för passet FNTE, sal 224.

Halvklasstimme tyska tisdagar är förlängs med 10 min för respektive undervisningsgrupp 10.55-12.05// 12.10-13.20.

Detta innebär en ”skuld” till elever som läser tyska på 50 min /v under resterande del av vt-17. Detta kompenseras under kommande läsår.

För år 8: Inga schemaförändringar.

För år 9: Undervisning i tyska tisdagar kl 14.15-15.15 utgår. Lektionen placeras som en morgonlektion onsdagar kl 08.00-08.50. sal 224.

Instruktion till hur man gör en GAP-analys

För att göra en GAP-analys så kan man behöva stöd första gången. Här finns ett metodblad för hur du/ni jobbar med GAP-analysen som metod.

För att dokumentera era GAP-analyser så är Incitos verktyg för detta jättebra och vi får resultatet rakt in i vårt Systematiska kvalitetsarbete. Två instruktionsfilmer har gjorts för detta – en kortversion (5:17 min) om man bara vill se stegen och en långversion med lite instruktioner vad man ska / kan tänka på. Här nedan ser du kortversionen. Om du vill ha den mer ingående instruktionen klickar du bara på länken under filmrutan.

Klicka här för att öppna långversionen (14:13 min).

Inför medarbetarsamtalen

Efter MBL i onsdags har vi samsyn kring att vi inför medarbetarsamtalen kommer att skicka ut ett självskattningsformulär utifrån den kompetensprofil vi tog fram tillsammans med Värdeskaparna. Den ska alla fylla i så att Erik och Johan kan göra en skattning innan samtalen. Alla kommer dessutom att få välja 3 områden som känns extra viktiga att prata om utifrån RUS-materialet. Mer info om detta i separat mail.

Inför gemensamma aktiviteter på konfdagar i juni

Info om aktiviteter på konfdagarna i juni samt förslag att ta ställning till kommer att skickas ut i separat mail.

 


Att fira

Att friluftsdagen i torsdag blev en jättefin dag – välarrangerad och härligt väder!! Tack alla ni som gjorde det till en bra dag för alla!

Vårdkasen


Tid för lära- och görafrågor

Vid onsdagens (180214) GAP-analys med värdeskaparna så beslutade vi gemensamt att vi skulle skilja på Lära- och Görafrågor. Därför gäller följande för A-lagstid och ämneslagstid:

  • 2/3 (ca 40  min) av mötestiden i resp grupp ska läggas på Lärafrågor = pedagogiska frågor såsom arbetsmetoder, diskutera anpassnings- och inkluderingsfrågor, dela idéer/upplägg/planeringar, pedagogiskt samarbete kring undervisning, etc.
  • 1/3 (ca 20 min) av mötestiden i resp grupp ska läggas på Görafrågor = planeringsfrågor och praktiska göromål såsom planering av provtider, salsförändringar, materialbehov/beställningar, bokning av studiebesök, etc.

Vad som är var och var ni kommit fram till ska framgå av resp. A-lags/ämneslagsanteckningar/protokoll. Ansvar för att detta hålls har den som leder resp. möte.

A-lag

 

A-lagstid tisdag: A-lagstid utgår för A-lag åk 8 och 9 pga utvecklingssamtal. A-lag åk 7 har gemensam A-lagstid.

Ämneslag

Egen planeringstid – möjlighet till fritt samarbete.


Att göra på mentorstid

Se till att eleverna förbereder sig inför utvecklingssamtalen – se överst i detta Sjökort samt instruktionerna i förra Sjökortet.

För åk 7 – ett elevskyddsombud för varje klass ska nomineras och meddelas Lena Bylund och P-O Tidstrand. Därefter lottas två elevskyddsombud för skolan. Läs mer om elevskyddsombud här: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/skyddsombud-och-arbetsmiljoombud/elevskyddsombud/#2 


Veckans tips 

Vi blir bättre på vad vi tränar på – då är det viktigt att fundera på vad vi väljer att träna på:

 


Detta händer under veckan (v.8)

  • Hela veckan inför utv.samtal – enskilda förberedelsesamtal med elever.
  • Mån – Mentorstid – förbereda inför utvecklingssamtal Ansvar alla mentorer
  • Tis-Ons – 08:00-17:00 – Utvecklingssamtal 8A-B samt hela åk 9 Ansvar resp mentor
  • Ons – 9A utför test av nationellt prov i Svenska mellan 08:00 och 12:00 i sal O221 (all annan undervisning utgår denna tid)  Ansvar Erik J, Börje N och Ann-Sofie F

Planering framåt

  • V.9 – Utvecklingssamtal för 8C och D samt åk 7 – se Sjökortet v.5  och i det gemensamma kalendariet Ansvar alla mentorer
  • V.9 – PRAO för åk 8 klass A och B Ansvar Malin L
  • V.10 Sportlov
  • V.11 – Ons. Skolråd mellan 18:30 – ca 20:00. A-lagsrepresentanter ska väljas Ansvar resp A-lag samt skolledning
  • V.18 – Tors. Skolråd mellan 18:30 – ca 20:00. A-lagsrepresentanter ska väljas Ansvar resp A-lag samt skolledning

Viktigt att komma ihåg

Viktigt att vi alla följer samma upplägg kring utvecklingssamtalen.

 

Vår värdegrund – Personligt mod

På vår skola har vi mod att utmana och att anta utmaningar som leder till utveckling. Genom detta växer självkänslan och den inre tryggheten. Mod handlar även om att ha höga förväntningar på sig själv och andra.

Vi har modet att vara oss själva och att växa som människor.
Vi vågar visa vad vi står för och agera som tydliga förebilder.

Beteenden
• Låt dig utmanas
• Påtala
• Agera förebild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s